Zorgboerderij

Over de zorgboerderij


De zorgboerderij is opgericht in 2004. Wij delen de rust, ruimte en warmte graag met mensen die hier in hun thuissituaties iets in te kort komen.


In eerst instantie hebben wij 10 jaar samengewerkt met Novadic-Kentron en waren wij dus zorgboerderij voor alleen clienten met verslavingsproblematieken. 


In de loop der jaren werd het duidelijk dat er bij veel meer mensen behoefte was aan de rust en structuur van een zorgboerderij. Wij hebben hierdoor besloten om als zelfstandige zorgboerderij verder te gaan en ons aanbod te verruimen. Op dit moment bieden wij dan ook, mensen met verschillende hulpvragen, dagbesteding en ambulante begeleiding aan. 

Wij hebben als streven om mensen weer in contact te brengen met hun eigen krachten en grenzen te leren herkennen, erkennen en verleggen. 

De familiaire sfeer draagt enorm bij aan de veilige omgeving die wij proberen te zijn als zorgboerderij. Door deze sfeer kan iedereen aan zijn persoonlijke doelen werken en zijn/haar traject bij ons tot een succes brengen. 

Doelgroepen


Voor wie zijn wij er:

- (ex)- verslaafden

- Mensen met een burn-out

- Mensen met psychische problematieken

- Mensen met een aftand tot de arbeidsmarkt

- Arbeidstraining

- Mensen met een verstoord dag-nachtritme en/of eetgewoontes.

Hoe ziet een dag op de zorgboerderij eruit?


We beginnen de dag met een kop koffie. Tijdens dit moment worden de werkzaamheden voor de dag besproken en verdeeld. De werkzaamheden proberen we zo goed mogelijk aan te laten sluiten op ieders persoonlijke doelen. Ook is dit het moment dat we inchecken. Dit wil zeggen dat er aan ieder gevraagd wordt hoe ze de dag starten en hoe ze zich voelen.


De werkzaamheden op de boerderij bestaan o.a. uit:

- Verzorgen van de dieren zowel op de boerderij als op het hertenkamp

- Werken op het land en in het bos

- Onderhouden van de gezamelijke ruimtes

- Gezamelijk zorgen voor de lunch

- Onderhoud aan gereedschappen

- Gezamelijk of individueel koken


Tussen de middag eten we samen en aan het einde van de dag sluiten we af met iets te drinken en een korte nabespreking van de dag. Ook is dit het moment dat we weer uitchecken. Dit wil zeggen dat er aan ieder gevraagd wordt hoe ze de dag afsluiten en hoe ze zich voelen. We merken dat dit vaak veel beter is dan hoe mensen incheckten.

Tussen of tijdens de werkzaamheden door is er, vanzelfsprekend, ruimte voor een persoonlijk gesprek of ondersteuning met een begeleider indien gewenst.


Ook bieden wij nog een aantal losse activiteiten/projecten:

- Wandelen met onze wandelcoach

- 2x per jaar een leuk groepsuitje

- Cadeautjes rondom feest- en verjaardagen

- 1x per jaar een familiedag. Dit wordt vaak gecombineerd met het, voor het eerst naar buiten laten van de koeien, in het voorjaar.

- Gesprek met een ervaringsdeskundige

- Contact met lotgenoten

- Re-Integratie coaching

Begeleiding


Begeleiding kan op allerlei vlakken voorkomen. Wij bieden meerder persoonlijke begeleiders zowel tijdens de dagbesteding als ambulant


Wij vinden het belangrijk om, aan iedereen die dat nodig heeft, passende zorg te bieden. Om iedereen zo goed mogelijk te kunnen begeleiden staat er een team vol professionele, hulpvaardige en vriendelijke mensen voor u klaar. Per individu wordt er gekeken naar passende begeleiding.

Ambulante begeleiding:

Bij ambulante begeleiding  moet u denken aan ondersteuning bij het opnieuw inrichten van uw leven na opname, ondersteuning bij het koken van een maaltijd, ondersteuning bij het schoonmaken van uw huis, sociale vaardigheden oefenen, uitzoeken waar uw interesses en krachten liggen of inzicht creeren in uw financien. 


De persoonlijke begeleiders onderzoeken samen met u uw hulpvraag en wens. Naar aanleiding hiervan maakt u samen een plan van aanpak. 

Het hertenkamp


500 meter van de boerderij is een hertenkamp te vinden. Sinds begin 2021 zijn wij als zorgboerderij ook actief op dit terrein.


Samen met de hulpboeren vanuit de boerderij knappen wij het terrein op en verzorgen we de dieren.


Er zijn verschillende dieren aanwezig. Denk aan ezels, geiten, varkens, lama's, herten en wallaby's maar ook is er een grote voliere met verschillende vogels.


De dagbesteding is laagdrempelig en is voornamelijk bedoeld voor mensen die fysiek wat minder zware activiteiten aan kunnen.

Hoe kan dagbesteding/ ambulante begeleidig aangevraagd worden?

Ben je geinteresseerd in dagbesteding of ambulante begeleiding vanuit onze zorgboerderij, dan kan dit via de volgende stappen aangevraagd worden.


Bent u al in behandeling bij een organisatie zoals GGZ WNB, ASVZ, SDW, Novadic Kentron etc. dan kunt u bij uw persoonlijke begeleider kenbaar maken dat u interesse heeft in onze zorgboerderij. Uw persoonlijke begeleider kan een passende indicatie regelen en het contact met onze zorgboerderij in gang zetten. 


Wilt u deze stap zetten zonder in behandeling te zijn bij een organisatie dan is een doorverwijzing van bijvoorbeeld huisarts of psychiater nodig. Hierna kunt u een gesprek aanvragen bij een WMO-consulent vanuit de gemeente. Zij zullen verder met u in gesprek gaan, de juiste indicatie regelen en het contact leggen met onze zorgboerderij.

Er wordt altijd eerst een rondleiding op de boerderij gepland. Dit vinden wij een belangrijke eerste stap om met beide partijen kennis te kunnen maken en de eerste indruk te vormen. Er worden proefdagen afgesproken om de sfeer op onze zorgboerderij te proeven en voor uzelf een duidelijke beeld van deze nieuwe stap te kunnen vormen.


Wanneer er besloten wordt te blijven worden de financien geregeld, wordt er een persoonlijk begeleider voor op de zorgboerderij aangesteld en worden de dagdelen ingepland. 

Interesse in een rondleiding of een stage op onze zorgboerderij?