Boerderij Den Hof

Leuk dat je belangstelling hebt voor onze Zorgboerderij.
Wij zijn de familie Oerlemans en hebben vanaf begin 2004 een Zorgboerderij op ons prachtige melkveebedrijf.
Dit is begonnen omdat we onze rustgevende omgeving en warme familiebedrijf graag willen delen met mensen die daar in hun eigen omgeving iets in tekort komen. 

Tot eind 2014 hebben we als Zorgboerderij gewerkt met mensen met een verslavingsprobleem (in samenwerking met Novafarm). Nu bieden we onze dagbesteding ook aan voor mensen uit andere doelgroepen; hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan arbeidsre-integratie, mensen met burn-out klachten et cetera.

 

Sinds januari 2015 zijn we als Zorgboerderij zelfstandig gegaan onder de naam Boerderij Den Hof, Novafarm blijft echter wel een deel van ons uitmaken.

We hebben als streven om mensen weer meer in contact te brengen met hun eigen krachten, grenzen te leren herkennen, erkennen en verleggen. Dit kan door te werken met en voor de dieren, de moestuin en de landerijen, het koffieterras en onze boerderijwinkel.

De betrokkenheid en familiale sfeer draagt enorm bij aan de veilige omgeving die we proberen te zijn als Zorgboerderij zodat ieder aan zijn doelen kan werken en zijn of haar traject bij ons tot een succes kan maken. 

Het gemakkelijkst en leukst is het natuurlijk om je persoonlijk hier van alles over te vertellen en te laten zien, dus bel ons of kom een keer langs.

Graag hopen we je een keer te mogen verwelkomen op onze Zorgboerderij.

Activiteiten

Hoe ziet een dag er uit op de Zorgboerderij ?

 

's Ochtends beginnen we met een kop koffie. Tijdens dat moment worden de werkzaamheden voor die dag besproken en verdeeld. De werkzaamheden proberen we zo goed mogelijk aan te laten sluiten op ieders individuele doelen.

 

De werkzaamheden op de boerderij bestaan onder andere uit:

* Verzorging van de dieren: melk en voer geven aan de kalfjes en de ganzen, zo nodig uitmesten van stallen, verplaatsen van koeien in het buitengebied en controleren van hun welzijn

* Werken in de moestuin, onderhouden van weilanden en bedrijf

* Schoonhouden van de gezamenlijke ruimtes (kantine/sanitair)

* Onderhoud weilanden

* Bos- en landschapsonderhoud (in samenwerking met Brabants Landschap)

* Gezamenlijk soep koken voor de lunch

* Helpen met de winkel en het terras

* Stalwerkzaamheden

* Onderhoud aan gereedschappen

 

Tussen de middag lunchen we gezamenlijk en zorgen we voor het schoon achterlaten van de gezamenlijke ruimtes. Aan het eind van de dag sluiten we af met iets te drinken en een korte nabespreking van de dag. Tussendoor of tijdens de werkzaamheden is er vanzelfsprekend altijd ruimte voor een persoonlijk gesprek of ondersteuning met een begeleider indien dit nodig is.

Eetkamerproject

Niet alleen maar samen

Sinds januari 2016 is Zorgboerderij Den Hof met een nieuw project begonnen als aanvulling voor de zorgboeren om hen een kans te bieden om op een verantwoorde wijze en binnen hun budget te (leren) koken.

Daarnaast is het doel de eenzaamheid tegen te gaan waar sommigen van deze doelgroep tegen aanlopen. Door deze activiteit koken ze gezamenlijk, hebben interactie met elkaar en kunnen hun eenzaamheid doorbreken.

Op de maandag in de oneven weken wordt in de kantine van de Zorgboerderij een drie of vier gangen menu gemaakt. Seizoensgroenten passen meestal het beste bij een laag budget , zodat we ons doel bereiken om goedkoop, gevarieerd maar ook vooral lekker te eten.

De afgelopen tijd hebben we door middel van een culinaire reis door Europa kennis gemaakt met verschillende gerechten.Hierdoor hebben we ervaren hoe we van onze gebruikelijke groenten ook op een andere manier kunnen genieten.

Momenteel zijn we bezig met recepten die passen in een laag budget, verantwoord en ook nog lekker zijn. Samen met de koks kiezen we gerechten en bespreken we wat mogelijk is. Het is telkens weer genieten van lekker eten en aangenaam gezelschap.

In het kader van de “vereenzaming in onze maatschappij” is ook een doel van dit project andere mensen, die niet als hulpboer op de Zorgboerderij werkzaam zijn, welkom te heten die anders alleen aan tafel zitten. Mensen die behoefte hebben aan gezelligheid, een praatje of gewoonweg niet alleen willen zijn kunnen tijdens deze kookavond, tegen een kleine vergoeding, gezellig een hapje mee eten.

Voor wie is het bedoeld:

Voor iedereen die behoefte heeft om gezellig samen met anderen te genieten van een heerlijke avondmaaltijd.

Voel jij je aangesproken en heb je interesse om een keer mee te eten, meld je dan aan op de donderdag voor de kookactiviteit. Je bent van harte welkom.


Aanmelden en informatie/vragen bij:

Linda Floris

06-48222110 of

e-mail:

Eerstvolgende datums voor de eetkamerprojecten: 5 februari / 19 februari / 5 maart / 19 maart / 9 april / 23 april / 7 mei / 28 mei

Aanvang: 18.00 uur , en de bijdrage is € 6,-

Doelgroep

Voor wij zijn we er

* Ex-verslaafden

* Mensen met een burn-out

* Mensen met een psychische problematiek

* Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt

* Arbeidstraining

* Mensen met een verstoord dag- nachtritme en/of eetgewoontes

 

Sinds januari 2016 kun je bij ons ook terecht voor vraaggerichte 1 op 1 begeleiding. Graag vertellen we je hier in een persoonlijk gesprek meer over. Begeleiding kan op allerlei vlakken zijn; denk aan het opnieuw inrichten van je leven na bijvoorbeeld een opname, ondersteuning bij het koken van een maaltijd of het schoonhouden van je huis, sociale vaardigheden oefenen, uitzoeken waar je interesses en je krachten liggen. In overleg is er heel veel mogelijk.

Tevens bieden we op de Zorgboerderij een "eetkamerproject" aan en een wandelcoach.