News

Rundvlees

We hebben gemiddeld 70 melkkoeien en 40 stuks jongvee en ook vleeskoeien (Belgisch witblauwe) die in de zomer te bewonderen zijn in het aangrenzend natuurgebied Fort de Roovere.

Deze runderen lopen gemiddeld 7 tot 8 maanden per jaar in het natuurgebied. In de winterperiode lopen ze in een potstal op stro.

De Belgisch witblauwe op ons bedrijf zijn kruisling koeien; dit betekent dat hun moeder een Holstein ras is en de vader een Belgisch wit blauwe. Het voordeel van deze kruising is dat de kalfjes zonder keizersnede worden geboren. Dit komt omdat de kalfjes minder extreem gespierd zijn waardoor de geboorte op een normale wijze kan plaatsvinden. Tijdens de groei van het kalfje komt er nagenoeg geen medicatie aan te pas. Wij gebruiken alleen medicatie als het welzijn van het kalf of de koe in gevaar komt.

Onze eerste gedachte is altijd homeopathisch beginnen en geloven in het zelfgenezend vermogen van de koeien. Wanneer dit niet helpt gebruiken we als uiterste middel medicatie. De dieren worden ongeveer tussen de 2,5 en 3,5 jaar oud. Dat hier een jaar tussen kan zitten komt omdat wij kijken wanneer het dier geschikt is voor de slacht. Elk dier wordt individueel beoordeeld, want de ene heeft meer tijd nodig om te groeien dan de ander. Dit komt ook omdat de dieren veel in de natuurgebieden lopen waar het voedsel schraler is. Dit heeft als gevolg dat de dieren rustiger groeien.

Wij als boer en boerin vinden het belangrijk dat de afnemers van het vlees het gehele proces kunnen volgen. Hiermee bedoelen we van kalf tot koe, op stal en in onze prachtige natuurgebieden.