Varkensvlees van Jos Naalden

Ik ben Jos Naalden en ben een varkensboer in hart en nieren en zorg met veel plezier en passie voor de varkens. Samen met mijn vrouw Debby en onze 2 dochters Nienke en Suzie wonen wij bij ons bedrijf in Bergen op Zoom. 

Ons bedrijf is een gesloten bedrijf bestaande uit 260 zeugen en ongeveer 2200 vleesvarkens. Wij volgen onze dieren van big tot vleesvarken.

Sinds een aantal jaren liggen onze zeugen gezellig met zijn allen bij elkaar in een grote groep. Ze bepalen zelf op welk moment van de dag ze willen eten, dit doen ze in voerstations. Drinken kunnen ze een hele dag door.

Als de biggen 28 dagen oud zijn gaan ze naar de biggenstal. Dit is een soort speelkamer waar de biggen in een ruimte los mogen lopen. Als speelgoed hangen er kettingen in de ruimte, de biggen spelen hier veel mee.

Als de biggen ongeveer 10 weken oud zijn, gaan ze naar de vleesvarkensstal. Dit is een stal voor de grote varkens, ook hier leven ze in groepjes. In elk hok hangt er weer speelgoed. Na ongeveer 6 maanden verlaten de varkens het bedrijf.

Het welzijn van de dieren is voor ons erg belangrijk, daarom hebben onze stallen centrale verwarming en computergestuurde mechanische ventilatie welke zich afstemt op de varkens. Hierdoor ontstaat een optimaal klimaat waarin het dier zich prettig voelt. Door het klimaat en het voer zo goed mogelijk af te stemmen op het varken voelt het dier zich prettig en zal het niet snel ziek worden. Medicijnen wordt nauwelijks gebruikt alleen als het welzijn van het individuele varken in gevaar komt.

Onze varkens worden met aandacht en zorg grootgebracht en dat proef je aan het vlees!